+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése

Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése
 • Leírás
 • Képek
 • Térkép

Fakultatív kirándulás Murano és Burano szigetére

Fakultatív kirándulásunk keretében lehetőségünk van Velence mellett másik két, világhírű sziget megtekintésére. Az üvegmesterségéről híres Murano szigetét, valamint a csipkéjéről és színes házairól nevezetes Burano szigetet tekinthetjük meg.

A fakultatív programra délelőtt van lehetőségünk, mielőtt behajóznánk Velencébe. Hajós utunk során Travelorigo-s idegenvezetőnk sok hasznos információval szolgál mind a szigetekkel, mind a környező látnivalókkal, lagúnavilággal kapcsolatban. Mindkét szigeten lesz lehetőségünk fényképezkedni és körülnézni. Muránóban megnézünk egy helyi üvegműhelyt, ahol testközelből láthatjuk, hogyan is formálódik a felhevített üvegmasszából a lenyűgöző szépségű üvegváza, esetlegesen üvegló. A mesterember játszi könnyedséggel formálja a sokezer fokra hevített üveget, valóban lenyűgöző látványt nyújt! A program során lehetőségünk van Travelorigo-s kedvezménnyel vásárolni az üvegműhelyben, így biztosan mindenki eredeti muranói szuvenírekkel térhet haza!

 

Murano és Buranó szigetprogramunk ára: 25 €/fő

Fakultatív programjainkra a helyszinen is jelentkezhetsz a szabad helyek függvényében.

 

A fakultatív program során érintett szigetekről bővebben:

 

Murano sziget

Murano szigete Burano mellett található,  mintegy 2 kilométerre fekszik Velencétől. Murano 5 nagyobbacska szigetre épült, amelyet hidak kötnek össze. Muranó ősibb múltra tekint vissza, mint a ma világhírnévnek örvendő Velence, mégis csupán 1924 óta tartozik közigazgatásilag Velencéhez.

Murano messzeföldön híres az üveggyártásról. Nagyon korán, a 13. században már a velencei üveggyártás központja volt és tudhatjuk, hogy Velence városa ekkor a mérhetetlen gazdagságot és erőt kéüpviselte. Az üvegműhelyek azért települtek egységesen Murano szigetére, mert az üvegmesterség rendkívül tűzveszélyes és Velence nem engedhette meg magának azt a kockázatot, hogy a rendkívül értékes paloták valamilyen üveggyári baleset folytán megsemmisüljenek. A muranoi üveggyártás a 16. században érte el virágkorát, sokáig Európa legjelentősebb üvegtermelőjeként tartották Muranot számon.

A pezsgő gazdaságnak köszönhetően a középkorban mintegy 30 000 lakossal rendelkezett csak Murano szigete, a XVII. században azonban a nagy konkurencia hatására az üveggyártás hanyattlani kezdett és ezáltal a népesség is fogyásnak indult. Murano napjainkban mindösszesen mintegy 7 000 lakossal rendelkezik. Az egykoron ősi módszerekkel dolgozó üveggyárak többsége látogatható, amelyet megtekinthetünk velencei fakultatív  programunk során is. Az üveggyárakban lehetőség van helyi, eredeti muranoi szuvenír vásárlására.

 

Burano sziget

Burano szigete a velencei lagúnák egyik kiemelkedő turistalátványossága, amely Velencétől pár kilóméterre fekszik, hajóval mintegy fél óra alatt megközelíthető.

Burano - Velencéhez hasonlóan - számos szigetből áll, amelyeket hidak kötnek össze. A csipkéjéről híres Burano sziget, az üvegéről híre Murano sziget szomszédságában fekszik. Népszerű összekötni hajós kirándulás keretében e két szigetet, esetlegesen még Torello szigetére is érdemes ellátogatni, amely egykor a régió legnépesebb szigete volt.  Annak ellenére, hogy Burano több, mint 8000 fős, virágzó és gazdag várossá nőtte ki magát, mindig az üvegműhelyek sokaságát magában foglaló Murano árnyékában élt.

Burano a csipke szigeteként is ismert, hiszen évszázadokon át a halászat és csónakkészítés mellett a csipkekészítés tartozott a sziget fő húzóágazatához, a buránói csipkét Európa számos országába szállították. Burano nevezetességei közül mindenképp említésre méltó a festői látványt nyújtó színes házai, a híres buránói Csipkekészítő Iskola és a Buránó központjában elhelyezkedő Szent Márton templom. Elsősorban a minőségi csipkekészítésnek köszönhetően Burano világhírnévre tett szert már a 16. század közepén és népszerűsége az ipari gyártástechnológia bevezetéséig töretlen volt. A híres Csipkekészítő Iskola és Burano asszonyai évszázadokon át csipkekészítésből tartották fel magukat. A nőknek ez kortól függetlenül biztosított kiváló munkát és keresetet.

A csodáltatos hangulatot árasztó színes buránói házaknak is megvan a maga legendája, amely szerint azért festették színesre a házakat, hogy a nőcsábász olasz matrózok még a legnagyobb ködben is saját házukba, hazataláljanak a tengerről. :) A házak változatos színvilágát a mai napig az önkormányzat feladata megtartani, ők adják ki az engedélyt, hogy melyik házat milyen színűre lehet festeni. Burano nagy gondot fordít arra, hogy megtartsa a város sajátságosan idilli hangulatát.

 

Murano és Burano szigetprogramunk ára: 25 €/fő

(Kérjük foglaláskor jelezze részvételi szándékát! A helyszínen csak a szabad helyek függvényében tudunk helyet biztositan!)

Az ár a hajójegyet, az üveggyári belépőt és az idegenvezetést is tartalmazza!
A program kb 3,5 - 4 órát vesz igénybe.

(A program hossza a vízállás és az időjárás függvényében változhat)
A programváltozás jogát a TravelOrigo Utazási Iroda fenntartja!

 

 

 

 

 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 1
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 2
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 3
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 4
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 5
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 6
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 7
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 8
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 9
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 10
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 11
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 12
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 13
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 14
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 15
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 16
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 17
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 18
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 19
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 20
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 21
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 22
 • Muranoi és Buranoi Városnézés és a Muranoi üveggyár megtekintése - 23