+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Ismerd meg a Velencei Regatta történetét!

2015. július 31., péntek 11:11:11
Ismerd meg a Velencei Regatta történetét!

Velence neve mára teljesen összeforrt az évről évre megrendezésre kerülő Velencei Regatta fesztivállal. A Történelmi Regattát ugyanis, immáron több száz éve rendezik meg, mindig fix időpontban. Ez a fix időpont szeptember első vasárnapjára esik, egészen a 16. század óta. Igen ám, de a Regattát első ízben nem a 16. században rendezték meg, ugyanis a rendezvény története még régebbre nyúlik vissza. A 16. századi időpont ugyanis azt jelzi, hogy ekkortól kezdve vált rendszeressé a rendezvény, vagyis ettől kezdve rendezik meg az évről évre, fix időpontban.

Az első Regatta azonban, már az 1315-ös évben megrendezésre került. Egészen pontosan, 1315. január 10-én, Giovanni Sorazno dózse uralkodásának ideje alatt zajlott az első Regatta. Ekkoriban mindenképpen szüksége volt Velencének olyan tengerészekre és evezősökre, akik megfelelő képzettséggel rendelkeztek. Tengeri városként ugyanis, már-már elvárás volt az, hogy a környék legjobb evezőseivel büszkélkedhessen Velence. Az evezős verseny pedig, remek lehetőséget kínált a környező településen élő tengerészeknek és evezősöknek arra, hogy megcsillogtassák tehetségüket. A Velencei Regatta győztesei pedig, olyan nagy megtiszteltetésben részesültek, amelyért megérte versengeni. Az ugyanis, aki megnyerte a versenyt, beírta magát Velence történelmébe.

A Velencei Regatta ekkoriban még csak alkalmanként került megrendezésre, ám még így is a város egyik legnagyobb ünnepének számított. Annak ellenére ugyanis, hogy évente közel 120 evezőversenyt tartottak, mindközül a Velencei Regatta emelkedett ki leginkább.

A Velencei Regattát a 16. századtól kezdve minden évben megrendezik. Ekkoriban ugyanis, Caterina Cornaro visszatért hazájába, Velencébe. Caterina Cornero Velencében született, majd később Ciprus királynőjévé vált. A 16. században a királynő hazatért Velencébe, ezzel pedig azt jelezte, hogy Ciprus szigete és a Mediterráneum immáron Velence tulajdonába került.

A Velencei Regatta évről évre történő megrendezésével, eme hatalmas jelentőségű történelmi eseményt kívánják megünnepelni a velencei lakosok. A rendezvénysorozatnak immáron hagyományai alakultak ki.

A Regatta két fő részből áll. Először, az ünnepi díszbe öltöztetett hajók felvonulását lehet megtekinteni, fedélzetükön a középkori jelmezt öltött evezősökkel, majd ezután egy hatalmas evezőverseny veszi kezdetét a lakosság és a turisták legnagyobb örömére.