+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Sóhajok hídja

2017. május 26., péntek 8:53:27
Sóhajok hídja

A Ponte dei Sospiri, vagyis a Sóhajok hídja Velence egyik leghíresebb látnivalója. Nyolc méter hosszan ível át a Rio di Palazzo csatorna felett, összekötve a Dózse-palotát (Palazzo Ducale)a börtönnel (Prigione). Marino Grimani dózse parancsára épült a híd, Antonio Contino keze, terve nyomán. A remekmű megszületését több forrásban is más dátumra datálják, a legbiztosabb, hogy a XVI. század környékén készült el az isztriai kőből alkotott mestermunka. Egyes történészek szerint a munkálatok valójában Antonio De Ponte nevéhez fűződnek, ő irányította ugyanis a munkálatokat. Jellegzetes tekervényes, kacskaringós motívumok díszítik oszlopokkal tagolt homlokzatát, míg az ívnyílás felett négy-négy szobor helyezkedik el.

A híd romantikus elnevezését Lord Byronnak köszönheti, ám a köztudatba is átszivárgott a „keresztelés”, azzal a szájhagyománnyal, hogy a palotában ítélkező bíróságról a börtönbe kísért rabok sóhajai voltak hallhatóak a hídon. A hídhoz természetesen megannyi megmagyarázhatatlan, horrorisztikus történet is kapcsolódik, melyet nagyrészt szintén a költő tollának köszönhet az utókor, de például Victor Hugo írása nyomán is erősödtek a fennmaradó rémtörténetek. 1660-ban a világon először itt szüntették meg a kínzásokat, amely tény jócskán szépített a híd renoméján.

A Dózse-palota Magistrato alle Leggi terméből vezet az út a híd irányába. A Ponte della Paglia nevezetű aprócska hídról remek kilátás nyílik a sóhajok (híres/hírhedt) hídjára.