+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Velence látnivalók: Rialto

2017. május 26., péntek 8:59:31
Velence látnivalók: Rialto

Ha Velence mellett kell „kardoskodnunk” nincs szükség felkészülési időre, érvek gyártására, mert az Adria királynője tálcán kínálja a szemkápráztató látnivalókat, melyek önmagukért beszélnek. Az alábbi cikkben górcső alá vettük a Rialto, és Rialto híd történelmét, történetét – Velence látnivalóinak egyik gyöngyszemét.

A rivo alto szavakból keletkezett Rialto, jelentése magas part. A lagúnáknak ezt, a magasan fekvő részét ritkábban öntötte el a tenger, így nem meglepő, hogy az első települések ezen a mocsaras vidéken alapultak meg. A mocsár lecsapolására a X. században került sor, hogy ezzel is előmozdítsák a kereskedelmi áramlásokat. A XI. század végén a Canale Grande túlsó partjáról ide költöztették át a piacot, aminek köszönhetően a Rialto igazi kereskedelmi csomóponttá nőtte ki magát. Abban az időben San Marco volt a Velencei Köztársaság politikai, míg a Rialto a kereskedelmi központja. A keleti ,és nyugati világ között zajló áruforgalmat innen kontrollálták, s az itteni kereskedők jóvoltából jutott el Európába a selyem, és a fűszer. Itt működtek a nagy európai bankok, és a nemzetközi kereskedelmi cégek kihelyezett állomásai is. A XV. századig tartott az aranykor, amikor a velenceiek megtudták, hogy Vasco Da Gama megkerülte a Jóreménység-fokot. Ez gyakorlatilag azt jelentette, hogy az új útvonal felfedezése Velence monopol helyzetének megszűnését vonzotta magával.

A Rialto híd 28 méteres hídnyílású, 8 méter magas isztriai kőből épült. A ma látható híd születését a XVI. századra datálják. A Canale Grande ritka szakaszai közé tartozik, hiszen a víz mellett mód nyílik a sétálgatásra, vagy éppen a lépcsőfokokon való üldögélésre is.