+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Dózse-palota

Dózse-palota
  • Leírás
  • Térkép

Velence egyik fontos jelképe is egyben a turisták nagy kedvence és az egykori Velencei Köztársaság legfontosabb épülete a Palazzo Ducale, azaz a Dózse-palota. Az épület a város központjában a Canal Grande mentén fekszik, a Piazzettán, a Szent Márk Székesegyház mellett, a Libreria szintén csodás épületével szemben. A gótikus stílusú építmény még ma is a világ legszebbjei közé tartozik, ám eredeti szépségét az évszázadok során számos tűzvész tépázta meg.

A Dózse palota nem csupán a Velencei Köztársaság fejének, a dózsénak lakhelye volt, hanem a hivatalos intézményeknek is otthont adott, tehát elmondható, hogy a palota egyfajta kormányzati székhelyként funkcionált. Jelenleg múzeumként működik, mint a Museo Civici Veneziai intézmény filiáléja.

A Dózse palota a XIV. és XV. Századok folyamán, több szakaszban épült fel, helyén ezt megelőzően funkciójukat tekintve hasonló épületek álltak. A jelenlegi palota építése 1340-ben kezdődött. 1365-re elkészült elsőnek a vízparti, árkádos szárny. Az épület 1424-ben készült el véglegesen, ám ezt követően folyamatos restaurálások és helyreállítások következtek. A város vezetése, a Nagytanács 1419. július 30-án tartotta meg első ülését, a még nem teljesen kész épületben, melynek ekkor már csak a belső munkálatai voltak hiányosak.

A Dózse palota Canal Grandéról látható homlokzata a legismertebb profilja, ez az árkádos, díszes homlokfal több festményen is szerepel. A nyugati szárny néz a Piazzettára, mely szintén díszes, kapuzata (Porta della Carta) egészen különleges, későgótikus megjelenésű. A keleti szárny már későbbi kialakítás eredménye, emiatt kevésbé díszes, de jelentőségét növeli, hogy ezen a részen kapcsolódik a szomszédos börtönhöz az épület, mellyel a Sóhajok hídja köti össze. Az épület belsőudvaros, 75 m x 100 m széles, zárt épülettömb. Alsó szintje árkádos, melynek eredetijét lecserélték és most a múzeumban látható, második szintje kőcsipkés loggia, harmadik szintje pedig kétszínű márványlapokkal borított zárt szint. Belső udvari alsó szintje ugyancsak árkádos kialakítású, régebbi részei gótikusak, újabb, reneszánsz kori részei Sansovino tervei alapján készültek. A belső udvar különlegessége az Óriások lépcsője, melynek két monumentális szobrát, Mercur és Neptun alakját szintén Sansovino álmodta meg.

A Dózse palota belsejében ma múzeum működik. A belső részek díszítésén, évszázadokon keresztül dolgoztak, számos neves művész munkája figyelhető meg, mint például Jacopo Tintoretto, vagy Guarentino freskófestő. Számos értékes műremek semmisült meg a többszöri tűzvészben. Az elpusztult részeket később reneszánsz és barokk részletekkel pótolták. A múzeum őriz eredeti gótikus festményeket, középkori hadászati tárgyakat, szobrokat, itt található Tintoretto Paradicsoma, mely egyike a világ legnagyobb vásznaira festett festményeinek.

A Dózse palotának fontos szerepe volt és van a Velencei Karnevál eseményeiben, hiszen innen indítják útjára a karneváli őrületet, és itt is fejeződik be az ünneplés. A palota és múzeum jelenleg is látogatható, kivétel ez alól az Óriások lépcsőjén megközelíthető keleti szárny.