+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Frari

Frari
  • Leírás
  • Térkép

A Frari Velence monumentális méretű temploma, melyhez hasonlóan monumentális kolostorépület csatlakozik. A műemléképület teljes neve Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika. Az épület stílusa gótikus, kívülről téglaszínben pompázik. Mivel ferences templomról van szó, a túldíszítettség szóba sem jöhet, meglehetősen egyszerű, ám ugyanakkor döbbenetesen gyönyörű épület. A bazilika belseje már sokkal inkább díszes, számos híres festmény és szobor látható benne, ahogy híres emberek síremléke is. Itt nyugszik Monteverdi, Canova, aki Tizianonak tervezte egyedi stílusú síremlékét, majd fordulatok sora után ő maga nyugszik az általa tervezett síremlék alatt. Ezt a síremléket a neoklasszicizmus egyik legszebb darabjaként tartják számon.

A Frarit 1333-ban kezdték építeni, a munkálatokat 1492-ben fejezték be. A ferencesek a XIII. században telepedtek le Velencében, mikor Jacopo Tiepolo dózse, Assisi Szent Ferenc látogatásán meghatódva földet adományozott nekik. Napoleon uralma alatt a Frarit elkobozták a ferences szerzetesektől, hosszú ideig nem kaphatták vissza. Hatalmas restaurálásokat végeztek rajta 1902 és 1902 között, majd 1922. június 25-én visszaadták a ferences rendnek. A templom Bazilika rangra való emelése Szent Ferenc halálának hétszázadik évfordulójának alkalmából történt meg, 1926. február 1-jén, XI. Piusz pápa által.

Santa Maria Gloriosa dei Frari bazilika latinkereszt alaprajzon nyugszik, elrendezését tekintve háromhajós szerkezetű, a kereszthajó végén kápolnasor áll. Az épület méretei bámulatosak. Hossza száz méter, szélessége harmincegy méter, magassága pedig huszonegy méter. A Frari harangtornya a második legmagasabb torony Velencében a maga hetven méterével. A legmagasabb a Szent Márk téren álló Campanile, a Szent Márk Székesegyház harangtornya, mely majdnem száz méter magasságba nyúlik fel. Az épület belső része oszlopos kialakítású, a hajókat tizenkét pár hengeres oszlop választja el egymástól, a hajókat fagerendák kötik össze, melynek statikai szerepe van. A bazilika padlózata vörös és fehér veronai márványból készült, mely stílusát tekintve erős kontrasztot ad a téglafalakkal. A hatodik és ötödik oszloppár között háromfokú lépcső vezet a kórushoz, majd a szentélyhez újabb három lépcsőfok megtételével lehet feljutni.

A Frari nyitva áll a látogatók előtt, kihagyhatatlan látványosság, nem csak monumentális méretei, de a számos kiemelkedő értékkel bíró síremlék és műemlék miatt is, melyet őriz.