+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Piazetta

Piazetta
  • Leírás
  • Térkép

Velence Piazzettáján állva ma nehéz elképzelni, hogy egykor, még a XII. században itt is lagúna hullámzott, amolyan belső kikötő volt. A Piazzetta a Piazza San Marcoval egybeépült kis sétatér, mely a Szent Márk térre merőlegesen helyezkedik el, így alkotva vele „L” alaprajzot. A kettő tér között áll Velence egyik leglátványosabb és egyben legmagasabb tornya a Campanile, azaz a Szent Márk Székesegyház különépült harangtornya. A XII. században a harangtorony még tájékozódási pontként és őrtoronyként is funkcionált, a vízpart mellé épült, ma pedig a Piazzetta határán áll. A Piazzetta tulajdonképpen a Dózse palota és a Libreria közötti tér, melyet igazából nem külön térként kezelnek, hanem a Piazza San Marco részeként. A Szent Márk térről indulva, át a Piazzettán a víz irányába, eljutunk egy hosszú sétányra, mely a Canal Grande partján halad végig. A sétányra a Piazettáról két antik gránitoszlop között vezet az út, melyek Velence kiemelt műemlékei. Egyik gránittömbön egy oroszlánszobor őrködik, a másik gránitoszlopon Szent Theodor szobra áll. Arról még nincs pontos adat, hogy mióta állnak helyükön az oszlopok és szobraik, de valószínűsíthető, hogy a két gránittömb 1268-ban került a piazzetta szélére, az oroszlánszobrot 1293-ban állították, Szent Theodor alakja pedig feltehetően 1329 óta látható az oszlop tetején.

A Piazzetta két hosszanti oldalának épületei Velence nagy, XVI. századi átépítése során épültek, nagyrészt Jacopo Sansovino tervei alapján. Sansovino (eredeti nevén Jacopo Tatti) 1527-ben Velence főépítésze lett, valamint fontos tanácsadó a prokurátorok mellett. Új, reprezentatív épületeket álmodott meg a kis tér (ezt jelenti magyarul a piazzetta kifejezés) két oldalára, melyek ma is elkápráztatják a turistákat.

A Piazzetta egyik fontos épülete a Libreria, azaz könyvtár, mely 1536 és 1554 között épült fel, a már említett Sansovino építész tervei szerint. A Libreria története Bessarion bíborossal kezdődik, akit Konstantinápolyból menekülve Velence befogadott. Emiatt a bíboros hálája jeléül a hatalmas kézirat és könyvgyűjteményét a városra hagyományozta. Jelenleg ebben az épületben található a Biblioteca Vechia, a régi könyvtár, valamint a földszinti részen különböző vendéglátóegységek nyíltak. A Piazzetta jó időben telis tele van asztalokkal, székekkel. Az állami pénzverde, a Zecca szintén Sansovino tervezése, és szintén ezen a térrészen áll.

A Piazzettát nevezik Velence díszbejáratának is, hiszen meseszép épületek határolják és a Canal Grande irányából, hajóval érkezve, itt is ki lehet kötni.