+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Rialto híd

Rialto híd
  • Leírás
  • Térkép

Velence a lagúnák városa, csatornák szolgálnak utak helyett az épületek, terek között, így az átjárhatóság érdekében számtalan kisebb-nagyobb híd épült lépten nyomon. Az egyik leghíresebb velencei híd a Ponte di Rialto. Neve a rivo alto, azaz magas part szóösszetételből származik, mivel a városrész, melyen található, a többinél magasabban fekszik, így kevésbé volt jellemző, hogy elöntse a víz. Miután lecsapolták a környező mocsarakat, Velence jól kiépülhetett, így Európa egyik legfontosabb kereskedelmi központjává lépett elő, annál is inkább, mivel gazdagsága hamar megmutatkozott. A Rialto híd ezzel egyidőben vált a kereskedelmi élet legfontosabb színterévé, itt ellenőrizték a Canal Grandén bejövő és kimenő hajókat.

Nem csupán kereskedelmi jelentőséggel bírt, hanem a fontosabb eseményeken is szerepet kapott. Mivel alatta kellett elhajózni annak, aki Velencébe érkezett, a hazatérő katonákat, a városba látogató hírességeket is innen ünnepelte a tömeg.

A Rialto híd Antonio da Ponta tervei alapján készült 1588 és 1591 között, ezzel da Ponta a kor építészei fölé emelkedett, mivel a híd meglepően monumentális és korban szokatlan megoldásokkal bírt, konkrétan építészeti csodának számított. A Rialto 7,5 méter magas, íve 44 méter, szélessége 22 méter, fesztávolsága 27, 2 méter. A híd 12 000 cölöp alapzaton áll, az egész tiszta márványból készült. A szokástól eltérően a Rialto fedett híd, kétoldalt 13-13 ívű árkádsor szegélyezi, mely közül a középső egy nagyobb méretű, kapuzatszerű kiemelkedés. Korlátként báboskorlát szolgál, mely a kétoldali kikötőkig fut. A Rialto nem csak nappal nyújt csodás látványt, de az éjszakai kivilágítás egészen egyedi hangulatban fürdeti.