+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Sóhajok hídja

Sóhajok hídja
  • Leírás
  • Térkép

Sóhajok hídja ( Ponte dei Sospiri ) - Velence egyik fő látványossága és egyben leghíresebb hídja, a Sóhajok hídja, azaz Ponte dei Sospiri. A híd a Rio di Palazzo csatorna fölött 8 méter hosszan átívelve köti össze a Dózse palotát (Palazzo Ducale) a keleti oldalon a börtönnel (Prigione Piombi).

A hidat Antonio Contino készítette isztriai kőből, Marino Grimani dózse parancsára, 1600-ban. Egyes források azonban arra utalnak, hogy a híd építése 1597-ben fejeződött be és a munkálatokat Antonio da Ponte vezette. A kis híd csodaszép látványt nyújt, bár a turisták elől elzárt, ahogy a Palazzo Ducale keleti szárnya is, ám egy kicsivel távolabb lévő hídról, a Ponte della Pagliáról csodás kilátás nyílik a Ponte dei Sospirira.

A híd elnevezése Lord Byron nevéhez kötődik, de a köztudat is hamar átvette és mára leginkább azzal magyarázzák, hogy a Dózse palota bíróságáról a börtönbe kísért elítéltek sóhaja hallatszott a hídról, mikor meglátták utoljára a napfényt. Számos romantikus író is hozzájárult a hídról terjengő rémtörténetek elterjedéséhez, például Victor Hugo is. Mindez annak ellenére történt, hogy Velence a kor kegyetlen börtönzési szokásaihoz képest meglehetősen humánus volt, például a kínzásokat a világon először Velencében tiltották be, egészen pontosan 1660-ban.