+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Szent Márk-székesegyház

Szent Márk-székesegyház
  • Leírás
  • Térkép

Szent Márk-székesegyház ( Basilica di San Marco ) - Velence egyik legjellegzetesebb és leghíresebb épülete Piazza San Marcon található Szent Márk Székesegyház. A monumentális méretekkel és díszítéssel ellátott épület elődje 882-ben épült, Szent Teodor templomának maradványaira. Az első bazilika, a dózse elleni lázadáskor, a 976-os nagy velencei tűzvészkor leégett. Ezt követően hamar újjáépítették, de a 11. század folyamán lebontották, majd újra felépítették, az ezt követő századokban pedig többször is átépítették. Jelenlegi formáját a harmadik átépítés során a 1097-ben nyerte el. A XVIII. században a dózse kápolnája volt, a város elsőszámú temploma 1807-ben lett.

A Basilica di San Marco a 19. század elejétől a város legfontosabb épülete. Nem csak vallási szempontból központ, hanem a közélet színtere is egyben, mely egykoron szinte fórumként működött. A fontos eseményekre is itt kerül sor, mint például a Velence dózséinak beiktatására, a pápák, uralkodók fogadására. A bazilika reprezentatív szerepének köszönhetően nagyon figyeltek a reprezentatív megjelenésre is. Az épület díszítése jól tükrözi a velencei fényűzés mértékét, pompában úszik a lábazattól a tetőig. Egyik különlegessége a Szent Márk lovai szoborcsoport, mely az egyetlen, ókorból fennmaradt szoborcsoport, bár sajnos pontos korát még nem sikerült meghatározni.

A bazilika látogatói olyan kegytárgyakat, műtárgyakat csodálhatnak meg, melyeket a legtöbbször loptak el. A Szent Márk Székesegyház emeleti részén múzeum működik, melyet nem szabad kihagyni, ahogy a székesegyházhoz tartozó kincstár és kápolnák megtekintését sem. A galérián kialakított múzeum komoly kincseket őriz. A főoltár és főhajó között álló, arannyal és ezüsttel bevont válaszfal, azaz Pala d’Oro szintén kihagyhatatlan látnivaló. A fal a X. század során épült, 250 zománctábla borítja. A székesegyház az esti kivilágításban mégpompásabb látványt nyújt, érdemes este még egy pillantást vetni rá.

Aki nagy melegben keresi fel a Szent Márk Bazilikát, figyeljen arra, hogy mit visel. Rövidnadrágban, rövid szoknyában és fedetlen vállakkal tilos a belépés, ez így van az összes olasz templom és vallásos épület esetében is.