+36 1 322 0032 | BELÉPÉS
travelorigo.com

Szent Márk tér

Szent Márk tér
  • Leírás
  • Térkép

Szent Márk tér (Piazza San Marco) - Velence mellé érkezve, mivel a városközpont autóbusszal nem megközelíthető, hajóval indul a csoport a város belső részeire. A Canal Grandén haladva számos látnivaló kerül szem elé, ezek közül az egyik legismertebb, a Szent Márk tér, mely Velence egyik szimbóluma is lehetne. A Piazza San Marco a velencei ünnepségek, események fő helyszíne, a legnagyobb méretű közterület, mely egykor egyáltalán volt ilyen kiemelt fontosságú. Ma elnézve a teret igen meglepő, hogy egykor kolostorkert volt csupán, melynek végében patak csordogált. Mára viszont világszinten neves turistalátványosság, a szintén világhírű Velencei Karnevál kiinduló és befejező pontja, melyet Velence legfontosabb épületei határolnak.

A Piazza San Marco egyedülálló kialakítású tér, hossza 175 méter, szélessége 56 méter, formája enyhén trapéz, a Canal Grande felöli részén a Piazzetta határolja, mely egy kisebb alapterületű tér. A Piazza San Marco elrendezését a Szent Márk Bazilika és a Dózse palota határozza meg, e két épület meghatározza a tér stílusát is, mely így bizánci jelleget ölt. A teret a XVI. században építették át, hogy megfeleljen az akkori velencei fényűzés igényeinek. Ezen átépítés során alakították ki a pénzverde mai képét, ekkor épült az új könyvtár és a hivatali épületek szinte mindegyike.

A Szent Márk tér Velence központja, a helybéliek legfőbb találkozási helye, a turisták elsőszámú célpontja, ahol nem csupán a gyönyörű és világhírű épületek, hanem kávézók és döbbenetes egyedszámú galambraj is található. A tér fő látványossága a Szent Márk Székesegyház, melyet 882-ben építettek. A székesegyház kívül-belül monumentális, mind méretét, mind díszítését tekintve. A bazilika harangtornya a Campanile, mely szintén a Szent Márk téren található. A székesegyház jobb oldalán egy másik torony, az 1496-ban épült Óratorony áll, mely a maga korában nagyon különlegesnek számított, hiszen az időn kívül a Hold fázisait is jelölte. A Bazilikával szemben helyezkedik el a Dózse palota, mely Velence körülbelül száz különleges épületének legfontosabbjai közé tartozik és már a IX. század óta áll.

Aki Velencébe utazik, nem tudja kihagyni a Szent Márk teret, hiszen a városban a gyalogos és hajós közlekedésen kívül nem sok más lehetőség nyílik egyik pontról a másikra eljutni. A Szent Márk tér városközpont, valamint az egyetlen nagykiterjedésű közterület, ahol a legfőbb látnivalók, éttermek, kávézók találhatók.